When we got the call to assist with this London-based project we couldn’t resist. Despite the obvious logistical considerations that the installation would bring, we went ahead and designed this space remotely via Zoom meetings during lockdown. In fact, the first face to face meeting we had with our client was on delivery day! The success of the end results are thus all the more impressive and are a true testimony to technology, determination and collaboration.

This is a period Tudor-influenced home in a central London suburb which received a sympathetic overhaul, including the addition of a wedge-shaped kitchen extension onto the rear aspect in order to angle the new kitchen space in towards the centre of the vast landscaped grounds, and connect to the existing dining space.

The social hub to be - the kitchen - had to facilitate large-scale cooking sessions, catered events and embrace outdoor living, complete with outdoor lounge and swimming pool to maximise the warm southeast climate. The brief also included a discreet yet vast storage capacity, a bar and an informal dining table - quite an impressive list of requirements for our design team to consider!

The solution involved bulk loading storage around the perimeter in such a way that the cabinetry feels seamlessly integrated with the building, disguising its true scale. A carefully positioned skylight, placed to align with the island, sink window and central entrance from the dining space, fills the room with natural light washing down the cabinetry wall, creating an airy and calm space. A large, multi-purpose central island mirrors the shape of the room and caters for food preparation, cooking and serving, as well as the sociable bar and informal dining table. Grouping these functions together into one stunning centrepiece was the best way to meet the brief in a space which in fact, was not actually that large given the ambitious nature of the brief.

Keen to avoid clutter, our team proposed several concealed workspaces within the perimeter storage walls; the bar cabinet, a coffee station and a large breakfast pantry were all cleverly incorporated within the clean lines of the design.

Reflecting the juxtaposition of the modern extension meeting the period property, we recommended our handcrafted in-frame cabinetry and paired it with a minimalist, flat-panelled door style. In doing so we created a unique, modern aesthetic within a classic context. Timeless balance.